Hanna Barbera

Geplaatst op zaterdag 29 augustus 2020 @ 14:19 , 155 keer bekeken

Hanna-Barbera was een Amerikaanse tekenfilmstudio die erg succesvol was in de tweede helft van de twintigste eeuw.

1965: Joseph Barbera (L) en Wiliam Hanna (R)

Oorsprong
Hanna-Barbera werd in 1944 opgericht als H-B enterprises door William Hanna en Joseph Barbera, destijds beiden directeur van de animatie-afdeling van MGM, waar ze vooral tekenfilmpjes rond Tom & Jerry maakten. 

H-B enterprises was oorspronkelijk opgezet om gesponsorde films en reclamefilms te maken, maar toen MGM in 1957 stopte met hun tekenfilmafdeling richtten Hanna en Barbera zich volledig op hun eigen bedrijf. In 1960 werd het bedrijf omgedoopt tot Hanna-Barbera Productions.

In de daaropvolgende decennia produceerde Hanna-Barbera veel succesvolle tekenfilmseries als De FlintstonesTop CatYogi BearWally GatorThe JetsonsScooby-Doo en De Smurfen (inlcusief Johan en Pirrewiet).

In het midden van de jaren 80 werd het succes wat minder en in 1991 werd het bedrijf aan Turner Broadcasting verkocht. Toen ging het bedrijf nieuw materiaal maken voor Cartoon Network. Hanna en Barbera gingen met pensioen maar bleven wel functioneren als boegbeelden van de studio. In 1996 is het bedrijf in handen gekomen van Time Warner. Na de dood van William Hanna in 2001 werd Hanna-Barbera onderdeel van de animatiedivisie van Warner Bros. en Cartoon Network Studios nam toen de productie van de Cartoon Network producties over. Joseph Barbera bleef bij Warner Bros tot zijn dood in 2006. De naam Hanna-Barbera wordt tegenwoordig alleen nog gebruikt als marketing-instrument voor de klassiekers van Hanna-Barbera als The Flintstones, Scooby-Doo en De Smurfen.

Bron: WikiPedia 
 


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: